Pippi Langkous als rolmodel voor leiders?

Ik heb twee belangrijke rolmodellen: mijn autistische vriend Ralph en Pippi Langkous. Van beiden heb ik veel geleerd over persoonlijk leiderschap.

EEN ROLMODEL VOOR AANDACHT

In New York logeerde ik ooit bij een vriend en zijn autistische broer: Ralph. Eerst was ik een beetje bang voor hem. Dat veranderde al snel, want hij was weliswaar ongewoon, maar ook buitengewoon liefdevol.
Ralph leidde me rond in New York. Hij stelde mij voor aan de buschauffeurs, die hem vrijwel allemaal kenden. De busreizigers waren enigszins verbaasd als hij me voorstelde als zijn ‘goede vriendin uit Holland’. 

Hij liet me zien waar je het beste kleding kon halen (bij een soort leger des Heils). Hij wist in welke boekwinkel je gratis koffie kon krijgen en bladerde eindeloos in dezelfde reisgids, terwijl ik me vergaapte aan boeken met landen over de hele wereld. Ralph zorgde ervoor dat ik ‘de beste tandenborstel van heel New York’ vond, nadat hij me diverse drogisten had laten zien en alle tandenborstels van héél dichtbij had bekeken. Het was inderdaad de beste borstel die ik ooit heb gehad. 
 
We bezochten samen het Metropolitan Museum of Art, waar hij pijlsnel doorheen liep om me te laten zien welke objecten hij wel en niet mee naar huis wilde nemen. Onvergetelijk was ook die keer dat hij tegen etenstijd beloofde om voor me te koken. Hij ging ‘even’ naar de supermarkt aan de overkant, en kwam drie uur later terug met twee courgettes. De volgende dag vertelde de verkoopster mij dat hij altijd alle groente uitgebreid bekeek voordat hij iets kocht.
 
Mijn angst voor Ralph veranderde in respect. Hij is voor mij een rolmodel voor aandacht en geduld. Niets kan hem afbrengen van wat hij belangrijk vindt.

ROLMODELLEN VOLGENS JUNG

Rolmodellen kunnen inspireren om gewenste eigenschappen in jezelf te cultiveren. Volgens C.G. Jung wijst wat je in een ander bewondert, op een verlangen om die eigenschappen in jezelf te ontwikkelen. Leiders die ik bewonder om positieve eigenschappen zoals moed en vasthoudendheid zijn bijvoorbeeld Nelson Mandela en Mahatma Ghandi. 

VROUWELIJK ROLMODEL VOOR LEIDERSCHAP

Voor mij is Pippi Langkous een vrouwelijk rolmodel voor leiders. Ze inspireert om stevig te staan en vrij te bewegen. Ze staat voor wat ze doet en ze doet waar ze voor staat. En ze maakt bewegingen waar ze zichzelf en anderen mee verrast. Wil jij leren om stevig te staan en flexibel te bewegen in intense situaties? Via de link vind je alle informatie over de workshop Stevig staan!

Hieronder kan je 10 Pippi-tips downloaden in een poster op A4-formaat. Om op je bureau te leggen, aan een collega te geven of ergens op te hangen.

10 TIPS VOOR LEIDERS VAN PIPPI LANGKOUS

1. Op je paard blijven zitten, ook in lastige situaties

2. Moedig reageren als er zich obstakels aandienen

3. Staan voor wat je doet en doen waar je voor staat

4. Voor niemand bang zijn, en schurken onverschrokken tegemoet treden

5. Onverwachte vragen stellen en dito antwoorden geven

6. Durven zingen, ook al is het nog zo vals

7. Bewegingen maken waarmee je anderen (en jezelf) verrast

8. Op grote voet leven, maar niet naast je schoenen gaan lopen

9. Met volle aandacht luisteren en kijken 

10. En last, maar zeker niet least : veelvuldig vrolijk zijn zonder aanwijsbare reden

DOWNLOAD DE TIPS VAN PIPPI