stevig staan en flexibel bewegen

Sterk staan door flexibel bewegen

In je leven en werk kom je voortdurend situaties tegen waarin je flexibiliteit wordt getest. Bijvoorbeeld wanneer dingen anders lopen dan gepland of gewenst. De uitdaging is dan: sterk staan door flexibel bewegen.

Eindelijk heb ik een middag vrij geroosterd om te schrijven. Ik zit klaar achter de computer in mijn joggingbroek, met een kop thee en een goed humeur. Dringende mails en de voorbereiding van mijn jaartraining heb ik ’s ochtends al afgerond.

De telefoon gaat. Het is een zorginstelling waar ik sinds lang contact mee probeer te krijgen over mijn dementerende vader. Vriendelijk sta ik de beller te woord. Ik heb nog niet opgehangen of de telefoon gaat nogmaals. Deze keer is het mijn broer met urgent nieuws over de casemanager van mijn vader. Twintig minuten later krijg ik een dringende app van een opdrachtgever. Hij heeft een nieuwe klus voor me: of ik zo spoedig mogelijk een offerte wil maken.

Zo is het genoeg. Ik zet de telefoon uit en ga weer achter mijn computer zitten. Nu hoor ik de deurbel; het is de loodgieter. Kennelijk heeft hij plotseling tijd om een langverwachte reparatie aan het dak te doen. Hij komt binnen met een assistent die een waterafzuiger meeneemt. Het ding maakt een onwaarschijnlijk kabaal. Ik doe mijn koptelefoon op, voel mijn voeten op de grond, ontspan mijn schouders en mijn ademhaling en ga aan de slag.

Je hebt weinig controle over de realiteit, maar je kunt wel je ervaring ervan beïnvloeden. Sterk staan door flexibel bewegen betekent soepel reageren op lastige, complexe of veranderende situaties. Die souplesse kan je trainen met behulp van lichaamsgerichte oefeningen.

Stevig staan en flexibel bewegen zijn de pijlers van mijn trainingsmethode Embodied Learning. Met deze methode train je de kwaliteit van je aanwezigheid, je belangrijkste instrument als leider of begeleider. Mijn vorige boek Stevig staan in intense situaties ging over het ontwikkelen van stevigheid. Mijn nieuwe boek Sterk staan door flexibel bewegen gaat over het ontwikkelen van flexibiliteit.

Het trainen van je souplesse brengt je een flinke stap verder dan alleen focussen op krachtig persoonlijk leiderschap. Een flexibele houding vergroot je kwaliteit van aanwezigheid en je bewegingsruimte, waardoor je kunt handelen vanuit meer openheid, creativiteit en compassie.

Lichaamsbewustzijn is een krachtig hulpmiddel bij het ontwikkelen van flexibiliteit. Je hoofd heeft overal een mening over, maar de rest van je lichaam weet vaak heel direct waar de oplossing ligt. We hebben duizenden gedachten per dag, volgens sommigen zelfs tienduizenden per dag – waarvan de meeste herhalend zijn en negatief over jezelf.  

Naast de feiten en oordelen die je hoofd produceert, is er waardevolle informatie in je lichaam die je kunt inzetten bij de vraagstukken die je tegenkomt. Lichaamsbewustzijn geeft ruimte om te handelen buiten je gewoontepatronen.

Ik coachte een consultant die zich onprettig voelde over een opdracht. Toen ik hem vroeg naar de fysieke plek van het ongemak, zei hij dat hij er buikpijn van had. Tijdens de sessie onderzochten we de reactie op de opdracht van zijn hoofd, hart en buik. Zijn hoofd zei dat hij het werk financieel nodig had, zijn hart voelde loyaliteit naar de opdrachtgever, en zijn buik vertelde hem dat de opdracht hem niet paste. Hij besloot zijn intuïtie te volgen en de opdracht af te wijzen.

‘Lichaamsbewustzijn leert je sterk staan door flexibel bewegen in uitdagende situaties.’

We vertrouwen vaak meer op onze gedachten dan op andere signalen die we krijgen. Hierdoor missen we het contact met wat werkelijk hier en nu gebeurt. Lichaamsbewustzijn brengt je terug naar je directe ervaring, zodat je fris en effectief kunt reageren op wat zich voordoet in je leven en werk.

Belichaamd leiderschap gaat over soepel leren schakelen tussen je hoofd en de informatie die je krijgt via andere kanalen, zoals je hart en je buik. Het gaat over het innemen van je eigen plek zonder terughouding, over waarachtig zichtbaar zijn, over het werken vanuit afstemming en compassie, over het waarnemen van meerdere perspectieven en over leiderschapskwaliteiten belichamen. Dit zijn een aantal van de onderwerpen die je gaat tegenkomen in mijn nieuwe boek.

Er zijn veel redenen om je flexibiliteit te trainen. Ik noem er hier een aantal:

Flexibiliteit creëert ruimte om kwesties een onverwachte wending te geven. Je raakt minder snel gevangen of ingezogen in gebeurtenissen en ontmoetingen. Humor kan bijvoorbeeld een geweldig instrument zijn om verandering te bewerkstelligen.

In een vastgelopen team laat ik teamleden weleens hun weerzin fysiek uitbeelden (‘Laat eens zien hoe jij je kont tegen de krib gooit’), waardoor er enorm wordt gelachen. Dit opent vervolgens de ruimte voor het echte gesprek.

Een flexibele houding maakt dat je openstaat voor verrassende uitkomsten van een gesprek. Bereidheid om soepel te schakelen, maakt het vinden van oplossingen eenvoudiger.

Een bestuurder die ik coachte, ontdekte tijdens een ontspanningsoefening hoe haar starre houding bepaalde veranderingen tegenhield in de organisatie. Haar vertrek bleek uiteindelijk de beste oplossing voor alle betrokkenen, inclusief zijzelf.

Voor leiders en begeleiders is het van belang om te kunnen schakelen tussen verschillende perspectieven. Je werkt immers steeds met mensen die letterlijk of figuurlijk uit verschillende culturen komen.

Via lichaamsgerichte oefeningen kun je leren bewegen tussen verschillende perspectieven in jezelf, in anderen en binnen vraagstukken.

Sterk staan door flexibel bewegen verschijnt op 28 november 2024.

Op vrijdag 13 december 2024 geef ik de workshop Sterk staan door flexibel bewegen.